Winkelwagen

Bloemen op je bord

Wat voor mij altijd belangrijk is als ik uit eten ga, is dat het interieur er verzorgd en sfeervol uitziet, er een gezellige sfeer hangt en de gerechten mooi worden geserveerd. Dat draagt allemaal bij aan de totaal beleving en is uiteindelijk bepalend of ik nog eens terug kom of niet (ook al was het eten goed). Bij het restaurant waar ik laatst ben geweest was dat zeker goed. Helemaal toen er bloemen op mijn bord werden geserveerd! Ik had het gevoel in het buitenland te zijn en mijn belevingsniveau schoot omhoog!

Toch vroeg ik mij af of deze bloemen eetbaar zouden zijn... Je zou denken dat als ze het op mijn bord liggen je daar wel vanuit mag gaan, maar ik twijfelde enorm.

We zijn gewend om bloemen als decoratie te gebruiken. Als versiering van het huis, speciale gelegenheden, om cadeau te geven enz. Maar weet je dat sommige bloemen ook een ware delicatesse zijn? Ze zitten niet alleen boordevol met vitamines en mineralen, maar bloemen op je bord, kan een leuke manier zijn om kleur en smaak toe te voegen aan jouw culinaire prestatie.

Waarom zou je bloemen eten?
Voor de smaak en/of voor het uiterlijk dus. Sommige bloemen geven heel veel smaak, van kruidig, of pittig radijsachtig, of geurig of zoet. Anderen smaken vrij neutraal, bijna wat “poederig” of “zacht” en zijn daardoor bijvoorbeeld geschikt als eetbare garnering bij salades, in dat geval is het uiterlijk veel belangrijker dan de smaak. Er zijn ook nog grotere maat bloemen die daardoor zeer geschikt zijn om te vullen. Zoals de mooie gele bloem van een courgette. ( Zie onderaan een recept hiervan.)


Waarschuwing:
Niet alle bloemen kun je eten! Sommige bloemen kunnen giftig zijn. Boterbloemen en tulpen eten, daar word je ziek van. Sommige bloemen hebben spierverlammende uitwerkingen zoals het sneeuwklokje. Eet dus nooit een bloem op die onbekend is voor jou. Vraag bij de groenteboer of kweker naar eetbare bloemen. Ook bij jou in de buurt zijn er waarschijnlijk boerderijen waar je zelf kunt plukken of waar je de bloemen vers van het land kunt kopen. Nog beter: zet in de zomer wat bakken op je balkon of plant een aantal soorten in de tuin. Bedenk ook dat als je van nature gevoelig bent voor allergieën (hooikoorts, astma, etc.) de kans wat groter is dat je een reactie krijgt op het eten van bloemen, wees dan dus voorzichtig.

Tip:
Stop een bloem in ijsblokjes!
Met deze tip voeg je zelf iets speciaals toe aan zo iets eenvoudigs als een ijsblokje, net dat kleine detail voor tijdens een picknick, lunch of een zwoele avond lekker buiten eten.

Beschrijving:
1. Vul de ijsblokjesvorm voor de helft met water.
2. Doe voorzichtig in ieder vakje een eetbare bloem
3. Vul de ijsblokjesvorm voorzichtig verder aan met water tot de rand en plaats het in de vriezer
4. Eenmaal bevroren haal je de ijsblokjes voorzichtig uit de vorm en genieten maar!

Eetbare bloemen die in Nederland voorkomen:

Angelica
De Angelica, ook wel engelwortel genoemd, variëren in kleur van licht lavendelblauw tot dieproze en hebben een dropachtige smaak.
Anjer
De kroonbladen van de anjer smaken zoet en de bloemen smaken zoals ze ruiken. Dus niet de groene kelk, het witte stampertje en het steeltje! Gebruik ze in salades, soep, sauzen, door drankjes of heel mooi in een water karaf met citroen schijfjes.
Calendula
Bij ons staat de Calendula vaak beter bekend als de Goudsbloem. Zij zijn pittig en kruidig van smaak en hun levendige gouden kleur voegt een waar spektakel toe aan jouw gerecht.
Chrysant
Chrysanten zijn verkrijgbaar in een regenboog van kleuren en een scala aan smaken, van licht gepeperd tot scherp. Gebruik van een chrysant alleen de bloemblaadjes.
Courgette
Van de mooie gele grote bloem van de courgetteplant kan je een mooi gerecht van maken. Zie hieronder het recept.
Fuchsia
De intense kleur van de bloemblaadjes fuchsia maakt ze tot een mooie garnituur.
Jasmijn
We kennen het gebruik van jasmijn al in de thee, maar deze geurige bloemen kunnen ook gebruikt worden in zoete gerechten.
Kamille
Kamille wordt gebruikt in kruiden mixjes, garnering voor salades of als toefjes op bijvoorbeeld cocktail hapjes.
Lavendel
Deze heerlijk geurende bloemetjes zijn een geweldige aanvulling op zowel hartige als zoete gerechten. Gebruik dit als toevoeging in boter, jam of likeur.
Oost Indische kers
De bladeren hebben een peperige smaak die doet denken aan waterkers. De bloemen smaken een beetje naar radijs. Oost-Indische kers is daarom heerlijk in salades. Salie
Salie
De sierlijke blauwe bloemetjes van salie kun je gebruiken als versiering in vele gerechten en drankjes.
Viooltje
Viooltjes zijn bekende eetbare bloemen en kunnen worden gebruikt in salades of als garnering van desserts en drankjes.
Zonnebloem
De bloemblaadjes van de zonnebloem kunnen worden gegeten en de kiem kan worden gestoomd als een artisjok.
Zwaardlelie
De zwaardlelie staat ook wel bekend als de Gladiolus. De bloemen kunnen worden gevuld of gebruikt worden als salade garnituur.

Recept courgettebloem:

Voor wie zich nog niet avontuurlijk genoeg voelt om uit de tuin te eten: een goede groenteboer verkoopt courgettebloemen. Lekker uit de frituur.
Koop (of pluk) tien courgettebloemen. Maak ze zorgvuldig schoon.
Snijd een stukje jonge kaas van 80 gram in tien gelijke staafjes ter lengte van een courgettebloem. Stop in elke bloem een stukje kaas. Vouw de bloem dicht.
Maak een beslag van 1 losgeklopt ei, 1 eetlepel water, 1 theelepel (zonnebloem)olie, 1 kopje meel. Dompel elke bloem voorzichtig in dit mengsel. Verhit frituurolie en laat de bloemen voorzichtig in de hete olie zakken. Bak ze lichtbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en houd ze warm in een schaal in een op 150 graden voorverwarmde oven.

Leuk om mee te experimenteren dit voorjaar en deze zomer! Fleur je salades met bloemen en zorg voor een echt verrassingseffect bij je gasten!

Heb jij al eens eetbare bloemen gegeten? En ...? Wat vond je ervan?
Schrijf jou bevindingen op het reactieveld hieronder.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.